október 06 2018 6 531Comments

Legújabb munkánk

Lakásunk elektromos hálózata idővel sajnos nem csak elhasználódik, hanem elavulttá is válik. Kapunk erről jelzéseket egy-egy lecsapó biztosíték, rosszabb esetben füstölő konnektor formájában, de az elavultságról sokszor nem is tudunk, így egyre nagyobb veszélynek vagyunk kitéve az elektromos készülékek használata során.

Hálózat korszerűsítése

Amíg minden működik, addig nehéz azt kimondani, hogy már nem felel meg a követelményeknek a hálózat. Az sem biztos, hogy attól, mert régi, már nem megfelelő. Vegyük pl. a korábban elterjedten használt alumínium vezetékeket. Egy szobában, nappaliban, hálóban, ahol világítás (esetleg egyre kevesebbet fogyasztó LED lámpákkal), híradástechnika (szintén egyre takarékosabbak) működik, valószínűleg semmi problémánk nincs az alumínium vezetékekkel. Amíg azokat nem bolygatjuk, nem is törnek el, és az ottani fogyasztást hibátlanul ellátják.

Egy korszerű lakás nagyfogyasztói ma a fürdőszobában és főként a konyhában vannak. Ezekben a helyiségekben egyre több nagy teljesítményű készüléket használunk. Mindenhol van mosógép, de egyre több helyen mosogatógép is, a konyhában elektromos főzőlap, sütő, mikro, mini grill és még egy csomó háztartási gép, de a fürdőszobában is beindíthatunk egy hajszárítót a mosógép mellett!

A kritikus helyeken és helyiségekben már nagyon meg kell gondolni, hogy a 20-30 éves, vagy még régebbi hálózat megfelel-e még. Nem a konnektorok és kapcsolók kopottságával van gond, hanem a vezetékekkel és a kötésekkel. És azzal, hogy nagyobb teljesítményeket párhuzamosan is akarunk használni, sőt, életszerűen használunk is. A sütő mellett gyakran megy egy-két főzőlap is, a mosógép mellett a hajszárító. Fontos ezeknek az összteljesítménye. Egy állólámpa mellé bedughatjuk a TV-t és a rádiót is, ezeket a régi vezeték is „elviszi”. A főzőlap és a sütő viszont már két nagy teljesítmény külön-külön is, és még az sem kizárt, hogy amíg fő az ebéd, a porszívót is elindítjuk. Itt már könnyen baj lehet; jobb esetben lecsap a biztosíték, rosszabb esetben égni kezd a vezeték és a konnektor.

A biztosítékok is cserére szorulhatnak. Nem hiba az, hogy sok helyen még van olvadóbiztosító, de egy felújításnál ilyet már nem szerel be a szakember. Újabb kérdés, hogy megmaradhat-e még a földeletlen konnektor? A helyes válasz megint nem könnyű, mert ha az van kiépítve, és garantáltan csak kettős szigetelésű eszközöket (hajszárító, TV, rádió, telefontöltők stb.) használunk róla, akkor nem vagyunk veszélyben. A földelt készülékek dugóját rendszerint nem tudjuk bedugni a földeletlen aljzatba. Igazi veszély akkor van, ha a földvezeték nincs kiépítve, de a konnektort földeltre cserélték ki. A használó nem is tudja, hogy az adott konnektorban nincs bekötve a földvezeték, bátran bedugja a mini grillt vagy a vasalót, és egy vezetékhiba esetén már a készülék házán lehet a fázis. Fontos tehát, hogy ha egy konnektor földeletlen, akkor az annak is látszódjon. És ha egy hálózatot felújíttatunk, akkor már csak földelt konnektor legyen kiépítve mindenhová. A képzetlen felhasználónak is meg kell tudni különböztetni a földelt és a nem földelt hálózati dugót.

forrás: internet

6 531 comments